Osteopathie leent zich voor de behandeling van sportletsels. Steeds meer sporters vinden de weg naar de osteopaat. Dit zowel recreatief als professioneel. De klachten variëren van ontstekingen en peesletsels, maar ook nekpijn, rugpijn, schouderklachten, spierscheurtjes, stressfracturen, verstuikingen,.. maar ook andere letsels door overbelasting.
Door de ogen van de osteopaat. We bekijken de sporter in zijn geheel. De klachten situeren zich overal in het lichaam. De osteopaat kijkt niet enkel naar de oorzaak van het sportletsel, maar onderzoekt, bekijkt waar het probleem zich stelt. Die is vaak te herleiden tot een bewegingsbeperking.
Sportletsels ontstaan, behalve door overbelasting, ook door andere factoren zoals een val, verkeerde beweging, langdurige repititieve bewegingen of slijtage. Elke sport heeft zijn veelvoorkomende en sportspecifieke letsels. Zo zien we vaak lage rug en bekken problemen bij voetballer, nek en rugproblemen bij wielrenners, voet-, knie- en heupproblemen bij lopers. Door dit ook sportspecifiek te bekijken kunnen we de sporter ook efficienter en sneller helpen. Met als doel om de belastbaarheid van de sporter te verhogen zodoende hij/zij minder snel zal hervallen.
Sporten is gezond, maar toch kan je lichaam soms tegen sputteren doordat het teveel onder druk komt. Dit kan zich opstapelen en compensaties veroorzaken. Op korte termijn kleine kwaaltjes maar deze kunnen in tijd evolueren tot zwaardere letsels. De oorzaak kunnen we vinden bij bewegingsbeperkingen over je gehele lichaam. Het is niet de plaats waar je pijn hebt die ons intereseert maar wel waar het probleem ontstaan is.
Elke sport eist op korte en lange termijn wel eens zijn tol. Osteopathie vervult een belangrijke preventieve rol. Zoals we eerder al konden lezen hebben heel veel sporters lichte letsels. Deze houden zichzelf dan ook in stand en kunnen evolueren in tijd. Door je tijdig te laten screenen en behandelen kunnen we voor zijn op deze feiten.
Door onze ruime aanpak fungeren we als brug tussen onze verschillende medische disciplines. De osteopaat werkt samen met de inspanningsfysioloog, sportpsycholoog, sportarts, kinesitherapeut, diëtist en sportcoach.